Brandweer wil leger inschakelen bij blussen grotbrand

Met deze turbine wil de brandweer extra zuurstof in de grotten blazen. © L1
De brandweer gaat op twee manieren proberen de brand in de grotten tussen Kanne en Maastricht alsnog te blussen. Daarbij wordt mogelijk ook het leger ingeschakeld.
In eerste instantie wil de brandweer proberen het vuur aan te wakkeren door zuurstof in de grotten te blazen.

Vlammen

Met behulp van de extra zuurstof hoopt de brandweer dat het hooi in brand zal vliegen. Momenteel smeult het hooi vooral. Hierdoor duurt het lang voor de brand in de grotten volledig gedoofd zal zijn. Door het vuur juist aan te wakkeren, zal het hooi sneller opgebrand zijn waardoor de overlast eerder af zal nemen.

Leger

De brandweer wil daarnaast de hulp van het Nederlandse en Belgische leger inschakelen. Zij kunnen de grot met pantservoertuigen wel veilig betreden voor het blussen van de brand.
© Manuel den Braber

Overlast

De brand brak donderdagavond uit in 800 kuub hooi in de grotten bij Kanne. De brandweer moest pogingen om het vuur in de grotten te blussen, staken vanwege instortingsgevaar. Door de hoge temperaturen kwamen er mergelstenen naar beneden.
Daarop besloot de brandweer het vuur gecontroleerd uit te laten branden, maar dit kan nog weken duren. Mensen in de omgeving hebben vanwege de brand last van rook- en stankoverlast.

Ruzie met boer

Twee Belgische mannen worden verdacht van brandstichting in de grot. Ze werden in de nacht van donderdag op vrijdag opgepakt na ruzie met de betreffende boer. Na verhoor op het politiebureau is het tweetal vrijgelaten. Ze blijven verdachten in de zaak.