Asbestopleiding geopend in Horst aan de Maas

© L1
In Horst aan de Maas wordt woensdag het eerste opleidingscentrum voor asbest en energie geopend.
In 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden en daar zijn nieuwe vakmensen voor nodig.

Deadline
Van de 100 miljoen vierkante meter aan asbestdaken in Nederland, heeft Limburg zo'n 12 miljoen vierkante meter. Met het tempo waarin op dit moment wordt gewerkt, zal de deadline van 2024 niet gehaald worden. "Limburg neemt '2024' serieus en wil graag versnellen en de asbestopgave koppelen aan verduurzaming. Daarom moet er meer kennis vergaart worden door bouwvakkers", aldus de provincie.

Risico's

Asbest is verwerkt in veel huizen die voor 1994 zijn gebouwd en hierdoor is de kans dat bouwvakkers in aanraking komen met asbest groot. Op dit moment is hier op scholen geen aandacht voor. Daarom gaat deze nieuwe opleiding nu van start. Per jaar moet de opleiding zo'n 60 nieuwe asbestsaneerders op gaan leveren.

De fik erin

Volgens gedeputeerde Daan Prevoo is het opleiden van extra personeel noodzakelijk. "Omdat niet iedereen de sanering voor 2024 kan of wil financieren, kan ik me voorstellen dat er illegaal gesaneerd gaat worden. Door het onder de grond te stoppen, waar niemand het ziet. Of, nog veel erger, de fik erin. Dat soort maatschappelijke en gezondheidsrisico’s moeten we echt zien te voorkomen en daarom zetten we in Limburg de schouders onder de opgave."
Het opleidingscentrum wordt woensdag door de gedeputeerde geopend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!