Oppositie stapt boos op bij debat over Jo Palmen

De oppositiepartijen in de gemeenteraad van Brunssum zijn in de nacht van woensdag op donderdag boos weggelopen.
Dat gebeurde tijdens een debat over een voorstel van de lokale fractie Lijst Palmen. Die diende een motie in om een second opinion naar de integriteit van wethouder Jo Palmen te laten instellen. De oppositie voelde zich door deze motie overvallen en vertrok.

Steun

De coalitie steunt de motie, waarin de raad aan de hoogleraren Arno Korsten uit Maastricht en Jan Elzinga uit Groningen vraagt de integriteit van de omstreden wethouder Jo Palmen opnieuw te toetsen.

Integriteitsonderzoek

Dit nadat een eerder integriteitsonderzoek negatief voor Palmen uitpakte. Desondanks weigert Palmen op te stappen. Het nieuwe onderzoek moet "alle bestuurders zuiveren van alle aantijgingen", aldus raadslid Rob Claessen van de Lijst Palmen.

Minachting

De coalitie noemde het opstappen van de oppositie van CDA, PvdA, SP en VVD onder meer laf en een minachting voor het gemeentebestuur. Verschillende sprekers haalden uit naar de media, die de integriteit van het gemeentebestuur in twijfel zouden trekken.

Veeg uit de pan

Ook kreeg de afwezige burgemeester Luc Winants ervan langs. Hij stapt per 1 januari op omdat een meerderheid van de raad volgens hem de regels van integer bestuur aan haar laars lapt. Winants wordt na 1 januari tijdelijk vervangen door oud-Brunssummer Gerd Leers.
Op 22 december neemt Winants tijdens een receptie definitief afscheid als burgemeester.