Zorgtekort Venlo: minder zorgaanbieders

© iStock
Vanwege het miljoenentekort in de zorg gaat gemeente Venlo bestaande contracten met zorginstellingen opzeggen en nieuwe afspraken maken.
Het aantal zorgleveranciers wordt bovendien teruggebracht.

Beëindigen

De gemeente Venlo kwam er enkele maanden geleden achter dat het tekort binnen de zorg is opgelopen tot 12 miljoen euro. De kwestie kostte twee wethouders de kop en de gemeente kondigde maatregelen aan. Die worden nu getroffen met het beëindigen van alle contracten met zorgaanbieders. De gemeente wil met hen voortaan prestatie-afspraken maken en een maximumbudget instellen.

Tekorten

Ook wordt vanwege bezuinigingen het aantal zorgaanbieders teruggebracht. Vooral in de jeugdzorg moeten op die manier slagen gemaakt worden. Omdat deze nieuwe werkwijze dermate anders is, kan dit niet met de huidige contracten. Nieuwe afspraken moeten de tekorten op de zorg voor 1 januari 2019 wegwerken.

12 miljoen euro

"Hierbij merken wij nadrukkelijk op dat 12 miljoen euro minder uitgeven pijn gaat doen en dat dit gevolgen gaat hebben voor aanbieders", zo schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad. Zij doet in de brief echter geen uitspraken over de vraag of er straks ook minder zorg geleverd wordt aan de inwoners. Het college van burgemeester en wethouders benadrukt dat doorwerken op basis van de huidige contracten onherroepelijk zal leiden tot nog grotere tekorten.