Meer Limburgse jongeren krijgen jeugdhulp

© iStock
Ruim 21.130 Limburgse jongeren hebben in de eerste helft van dit jaar jeugdhulp ontvangen; iets meer dan de 20.620 jongeren in dezelfde periode vorig jaar.
Het gaat daarbij om hulp aan jongeren tot 23 jaar en hun ouders bij psychische problemen, een verstandelijke beperking of bij opvoedproblemen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Limburg

In Schinnen steeg het aantal jongeren dat jeugdhulp kreeg het hardst, met 16,7 procent. Ook in Heerlen (13,3 procent) en Voerendaal (12 procent) kregen meer jongeren hulp.
In een aantal Limburgse gemeenten daalde het aantal jongeren dat jeugdhulp ontving juist: in Horst aan de Maas met 7,1 procent, in Bergen met 4,2 procent en in Valkenburg aan de Geul met 4 procent.

Herhaling

Ruim 30 procent van de Limburgse jongeren die in de eerste helft van dit jaar begon aan een nieuw hulptraject, kreeg in de afgelopen vijf jaar al eerder jeugdzorg. Dit herhalingspercentage verschilt sterk per gemeente.
Vooral in Zuid-Limburgse gemeenten lag het percentage jongeren dat al eerder jeugdzorg had ontvangen hoog, vaak boven de 40 procent. In enkele gemeenten in Midden-Limburg lag het percentage herhalingsgevallen juist relatief laag, met minder dan 20 procent.

Effectiviteit

"Herhaalde jeugdhulp kan iets zeggen over de effectiviteit van de jeugdhulp in Nederland, maar dat hoeft niet", legt CBS-woordvoerder Tanja Traag uit. "Om daarover iets te kunnen zeggen, zouden we moeten kijken naar de aard van en de aanleiding voor de verleende zorg. Vooralsnog ontbreekt daarvoor het detailniveau van de gegevens."