'Minister moet besluit wethouderschap Palmen vernietigen'

© ANP
De oppositie in Brunssum heeft maandagavond in een brief aan minister Kajsa Ollongren gevraagd om het raadsbesluit van 10 oktober, waarin Jo Palmen werd benoemd tot wethouder van Brunssum, te vernietigen.
De oppositie, bestaande uit de PvdA, VVD, CDA en SP, ziet het verzoek als laatste redmiddel voor de gemeente.

Grof geschut

Met de brief aan de minister van Binnenlandse Zaken zetten de partijen grof geschut in om wethouder Palmen van zijn stoel te krijgen. Een zogenaamde 'vernietiging door de Kroon', die ingezet wordt als overheden hun bevoegdheden overschrijden, is een zeer zwaar middel dat nauwelijks gebruikt wordt. Servie Broers van de PvdA in Brunssum: "Dit is de eerste keer dat zo'n verzoek wordt gebruikt om een wethouder af te laten treden."

Impasse

Uit een integriteitsonderzoek naar Palmen kwam naar voren dat hij een 'groot risico' voor de gemeente is. Desondanks hoefde hij niet te vertrekken. De oppositiepartijen vinden dat de politieke situatie in Brunssum daarmee definitief in een impasse is geraakt.

Burgervaderstokje

Deze impasse is voor burgemeester Luc Winants de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Hij liet maandagavond weten niet langer deel te willen uitmaken van het gemeentebestuur en draagt per 1 januari 2018 het burgervaderstokje over aan Gerd Leers.
Met een vernietiging door de Kroon hoopt de oppositie dat het vertrouwen in een integer openbaar bestuur in Brunssum wordt hersteld. Hoeveel kans hierop is, is volgens Broers niet in te schatten.