Dreigingsniveau in Belgisch-Limburg gestegen

Politieagenten zetten de straat af in Verviers © EPA/Olivier Hoslet
Na een anti-terreuractie in het Belgische Verviers is de terreurdreiging in de grensstreek gestegen.
Met name politie- en gerechtsgebouwen zijn in opperste staat van paraatheid en worden extra bewaakt. Zo ook bijvoorbeeld in Maasmechelen, laat burgemeester Raf Terwingen van de Belgisch-Limburgse stad weten aan L1. De politie is door de stijging van het dreigingsniveau uitgerust met kogelwerende vesten en groter materieel.

Twee doden
Bij de actie in Verviers zijn twee verdachte jihadisten door de politie gedood. Een derde is aangehouden. De actie in Verviers was onderdeel van een grotere operatie. Justitie deed invallen op tien plaatsen. Behalve in Verviers was dat in Brussel en Vilvoorde, vlak bij de Belgische hoofdstad.

Banden met IS
De jihadisten zouden banden hebben met IS en aanslagen voorbereiden op de Belgische politie en justitie. Vermoedelijk gaat het om een vergeldingsactie voor wat de politie vorige week deed in Parijs tijdens de aanslagen daar.

Taalbarrière
Raf Terwingen erkent dat het opeens dicht bij huis is, maar denkt dat de taalbarrière een rol speelt in de gebeurtenissen. De acties hebben met name plaatsgevonden in Franstalige gebieden in België.\

Extra veiligheidsmaatregelen
Zowel het Openbaar Ministerie als de provincie, de politie en burgemeester Hoes van Maastricht willen op dit moment niet reageren op eventuele gevolgen en extra veiligheidsmaatregelen in onze provincie. Verviers ligt op zo'n 40 kilometer van Maastricht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!