Gezin van 13-jarige asielzoeker Gláucio mag niet blijven

© Facebook/Help Glaucio om hier in Nederland te blijven
Het gezin-Ventura Tiago uit het asielzoekerscentrum (azc) in Venlo krijgt geen verblijfsvergunning op basis van het kinderpardon.
Dat oordeelt de rechtbank in Arnhem. Die vindt dat Gláucio (13), Márcia (18) en hun moeder niet in Nederland mogen blijven vanwege de zogenoemde 1F-status van vader Luciano.

Oorlogsmisdaden

De verdediging van het gezin vindt dat de drie in aanmerking komen voor het kinderpardon omdat ze sinds de eerste asielaanvraag langer dan tien jaar in Nederland verbleven. De rechtbank stelt echter dat die termijn van tien jaar in deze zaak niet geldt omdat vader Luciano de 1F-status heeft. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in zijn vaderland Angola. De kinderen en hun moeder krijgen geen verblijfsvergunning omdat Luciano daar volgens de rechter van zou kunnen profiteren.

Raadsel

Advocaat van het gezin Corrien Ullersma gaat bij de Raad van State in beroep tegen de uitspraak van de Arnhemse rechtbank. Ze noemt het een raadsel dat de rechtbank in Groningen op 5 december in een vergelijkbare zaak gezinsleden van een '1F’er' wél een verblijfsvergunning verstrekte op basis van het kinderpardon. Die rechter vindt dat de 1F-status van een gezinslid na tien jaar geen beletsel meer mag zijn voor een verblijfsvergunning. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is bij de Raad van State in beroep gegaan tegen die uitspraak.

Venlo

Het gezin verblijft sinds begin deze eeuw in Nederland en kwam op 1 januari 2013 in het azc in Venlo terecht. Gláucio zit op het Valuas College in Venlo en voetbalt bij SV Blerick. Zus Márcia doet dit jaar eindexamen vwo in Dordrecht.

'Verhuizing Gláucio (12) in strijd met kinderrechten'