16-jarige terreurverdachte uit Sittard voor de rechter

© Thinkstock
Het Openbaar Ministerie Limburg vervolgt de inmiddels 16-jarige Sittardse terreurverdachte Rahma E.
Ze wordt verdacht van poging tot deelname aan een terroristische organisatie. Dinsdag vindt de regiezitting bij de rechtbank Maastricht plaats.

Arrestatie

Het meisje, van Somalische afkomst, werd vorig jaar in september gearresteerd op verdenking van poging tot deelname aan een terroristische organisatie of het plegen van voorbereidingshandelingen. De rechter schorste na tien dagen de voorlopige hechtenis onder voorwaarden - onder meer een enkelband en een contactverbod met bepaalde mensen.

Contactverbod

Twee maanden eerder, in juli, werden de paspoorten van het meisje en van een 24-jarige bekeerlinge uit Sittard ingenomen om uitreizen naar Syrië te voorkomen. In december werd het meisje opnieuw aangehouden wegens schending van het contactverbod. De rechtbank oordeelde na tweede dagen dat het meisje weer vrijgelaten mocht worden, de persoonlijke belangen wogen zwaarder dan het algemeen strafrechtelijk belang. Het Openbaar Ministerie (OM) ging vergeefs in beroep.

Commentaar

Het OM heeft besloten het meisje strafrechtelijk te vervolgen maar wil verder geen commentaar geven. Ook de advocaat wil inhoudelijk niet reageren omdat de verdachte een minderjarige is en de zaak derhalve achter gesloten deuren wordt behandeld.

Lees ook: Sittardse terreurverdachte (15) mishandeld.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!