Provincie akkoord met nieuwe opzet Euregio

© Istock
Het Limburgs Parlement gaat in grote meerderheid akkoord met de nieuwe structuur van het samenwerkingsverband Euregio Maas-Rijn.
De Euregio wordt een zogeheten EGTS, een Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking.
Meer invloed
Daardoor wordt het gemakkelijker om Europese subsidie te krijgen voor grensoverschrijdende projecten. Ook krijgen de vertegenwoordigers van de 'parlementen' van de vijf deelnemende regio's meer invloed.

Nieuwe opzet samenwerkingsverband Euregio Maas-RijnHeel tevreden
In een statencommissie zeiden zowat alle partijen heel tevreden te zijn met de nieuwe opzet. "Tel uw zegeningen en laten we dit voorstel omarmen", aldus CDA-statenlid Jeu Titulaer. Huub Quaedflieg van de SP noemde het "...een enorme verbetering dat de eigen rol van statenleden wordt versterkt."

Kerstboom optuigen

Alleen de PVV was tegen de EGTS-status. Fractievoorzitter Robert Housmans sprak van het optuigen van een kerstboom. "Wij zijn voor bilaterale samenwerking in grensregio's. Niet voor een stroperige structuur", zo stelde hij.
Burgers betrekken
De voorstanders in het Limburgs Parlement willen wel dat bekeken wordt hoe gemeenten en burgers meer betrokken kunnen worden bij de Euregio Maas-Rijn. Volgens gouverneur Theo Bovens wordt dat momenteel ook bekeken door het samenwerkingsverband.

Evaluatie
Het Limburgs Parlement pleitte ook voor een evaluatie van de nieuwe EGTS-structuur over een paar jaar. Daarbij moet ook worden bekeken of het zinvol is om nationale overheden bij de Euregio te betrekken. Nu is dat niet het geval.
De Euregio Maas-Rijn is een samenwerkingsverband van Nederlands- en Belgisch Limburg, de provincie Luik, de regio Aken en de Duitstalige Oostkantons in België.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!