'Bruin café zal nooit helemaal verdwijnen'

© iStock
De afgelopen jaren is het aantal traditionele cafés fors gedaald. Ook in Limburg sluiten steeds meer bruine kroegen voorgoed de deur.
Maar toch zal het bruin café altijd blijven bestaan denkt Guido Kreutzer, voorzitter van de Zuid-Limburgse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Begrip

In het L1-radioprogramma De Stemming zei Kreutzer wel te begrijpen dat veel kasteleins van traditionele bruine cafés besluiten te stoppen. "Alles wordt opnieuw uitgevonden. Dat hoort bij de tijd. Als een bruin café geen overlevingskansen heeft houdt het vanzelf op", zei Kreutzer.

Straatbeeld

Ook kastelein Resi Coumans van stamcafé Resistent in Roermond ziet dat veel vertrouwde cafés uit het straatbeeld verdwijnen. Ervoor in de plaats komt andere horeca waar meer plek is voor eten in plaats van alleen maar drinken. "Nieuwe tenten, maar na een paar jaar zijn die ook weer weg", constateert Coumans. Zij denkt dan ook dat er een plek blijft voor het bruin café zonder poespas.

Jonge mensen

"Ook jonge mensen hebben de behoefte om gezellig een biertje te drinken aan de bar van een stamkroeg. Misschien niet meer in de weekenden, dan willen ze wat beleven. Maar wel op andere avonden", denkt Coumans. De teloorgang van de oude vertrouwde dorps- en buurtkroegen wijdt zij aan de kosten: "Ik moet mijn bier vier keer zo duur inkopen bij de brouwerij dan de prijs waarvoor het in de supermarkt ligt. En je mag niet meer roken in de kroeg. Daarom ontstaan er veel thuiscafeetjes, omgebouwde garages."

Evenementen

Kreutzer ziet ook dat jongeren meer sparen om naar grote evenementen te kunnen gaan. Dat geld wordt dus niet meer uitgegeven in et café. "Ooit was het bezoek aan het café het hoogtepunt van de week. Of een bezoek aan de kermis. Maar dat interesseert jongeren niets meer."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!