Inwoners Eijsden zijn tegen de uitbreiding van toerisme

© Archieffoto L1
Inwoners van de oude kern van Eijsden zijn fel tegen de forse impuls die de gemeente aan het toerisme wil geven.
"De grenzen zijn bereikt en zelfs overschreden. Stop met de uitbreiding, los eerst de overlast op die het toerisme nu al veroorzaakt", aldus de bewoners. Zij hebben hun bezwaar kenbaar gemaakt in een brief aan het gemeentebestuur.
Die is inmiddels ondertekend door zo’n vijftig bewoners.

Verdubbeling

De gemeente heeft een toeristisch- recreatieve visie ontwikkeld voor Eijsden-Margraten, met de ambitie het verblijfstoerisme te verdubbelen van de huidige 200.000 naar 400.000 overnachtingen per jaar in 2022.

Waterrecreatie

Een van de speerpunten in die visie is de waterrecreatie bij Eijsden. Behalve een fietspad van Maastricht naar Eijsden langs de Maas, maakt ook het aantrekkelijker maken van het gebied voor de pleziervaart deel uit van de plannen.
Daarbij wordt gedacht aan een toeristische vaarroute van Maastricht naar Luik.

Parkeerproblemen

De bewoners zien een groei van het toerisme helemaal niet zitten. Zij zeggen nu al enorm veel overlast te hebben en wijzen daarbij op de parkeerproblemen die zijn ontstaan in de dorpskern door uitbreiding en toename van horecazaken, dagjesmensen en toeristen. Het verkeer zorgt volgens hen tevens voor stank- en lawaaioverlast.

Niet geïnformeerd

Last van lawaai zeggen ze ook te hebben van de terrassen. Een ander punt: natuurgebieden dreigen te worden overlopen en worden opgeofferd voor toerisme en parkeren. De dorpsbewoners vinden het zeer vreemd dat de gemeente - 'in deze tijd waarin burgerparticipatie hoog in het vaandel staat' - de toerismeplannen heeft gesmeed zonder hen te informeren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!