Vergoeding Chroom-6-slachtoffers is 'unieke stap'

VBM-voorzitter Jean Debie © ANP/Robert Vos
De voorlopige vergoeding voor (oud-)medewerkers van Defensie die ziek zijn geworden van werken met de giftige Chroom-6-verf is 'een unieke stap'.
Dat zegt Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM. "Ik ben er erg tevreden over. Minister Hennis heeft haar verantwoordelijkheid genomen."

Vergoeding van maximaal 15.000 euro
Zaterdag werd bekend dat (oud-)medewerkers van Defensie aanspraak kunnen maken op een vergoeding van maximaal 15.000 euro. Het gaat om mannen en vrouwen die ziek zijn geworden van werken met giftige chroomverf, die het kankerverwekkende Chroom-6 bevat. Een groot deel van de oud-medewerkers werkte vroeger bij een van de voormalige materieeldepots, waarvan er een in Eygelshoven en een in Brunssum lag.'Nog nooit voorgekomen'

De slachtoffers kunnen nu van Defensie een voorschot krijgen. Afhankelijk van de ernst van de aandoeningen kan die oplopen tot 15.000 euro. "Het is een voorschot. Niet meer en niet minder", benadrukt Debie. Toch is hij blij met het gebaar van de minister. "Dit is echt uniek. Zoiets is nog nooit voorgekomen in de geschiedenis van Defensie."
Onderzoek
Het bedrag dat de zieke (oud-)medewerkers krijgen kan nog oplopen, benadrukt de vakbondsleider. Als uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat er een causaal verband is tussen het werken met Chroom-6-verf en de ziekte van de medewerkers. "Dat onderzoek kan twee jaar gaan duren", zegt Debie. "Er zijn mensen die zo ziek zijn dat ze de uitkomst misschien niet eens halen. Daarom is het belangrijk dat ze nu al een tegemoetkoming krijgen."

Zelf aanvragen
De (oud-)personeelsleden moeten de schadevergoeding zelf aanvragen bij het ABP. Daarbij volstaat het een verklaring van een specialist te overleggen die hun ziekte bevestigt. Het ministerie benadrukt dat de regeling geen erkenning van aansprakelijkheid is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!