Maasgouw legt vergunning stinkfabriek neer bij rechter

© Erwin Minkenberg
Maasgouw wil met een gang naar de rechter paal en perk stellen aan de stank die wordt verspreid door veevoerfabriek De Heus in Maasbracht.
De gemeente is in beroep gegaan tegen de vergunning die de provincie heeft verleend aan het bedrijf.

Meer voer

Volgens de vergunning krijgt De Heus toestemming om 750.000 ton veevoer per jaar te maken in de fabriek. Dat is ruim twee keer zo veel als tot dusver was toegestaan.

Stank en verkeer

De gemeente wil dat die vergunning wordt vernietigd, omdat er niet genoeg rekening zou zijn gehouden met de overlast voor de inwoners. Het gaat dan niet alleen om de stank die fabriek verspreidt, maar ook om het extra vrachtverkeer dat een hogere productie met zich meebrengt. Dat leidt volgens Maasgouw tot een 'ontoelaatbare overlast.'

Onzorgvuldig

Ook vindt de gemeente dat de aanvraag en de vergunning op onzorgvuldige wijze tot stand zijn gekomen. De provincie heeft volgens Maasgouw onjuiste geurnormen heeft gehanteerd voor bedrijven en woningen in de buurt van de fabriek. Ook heeft de gemeente twijfels over het effect van de installatie bij de fabriek die de geuroverlast zou moeten verminderen.

Onverenigbaar

Volgens burgemeester Stef Strous zijn de standpunten van de provincie en de gemeente over de veevoerfabriek niet langer te combineren, reden voor de gemeente om naar de rechter te stappen. Wanneer het beroepschrift tegen de revisievergunning voor de rechter komt, is nog niet bekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!