Ondernemers Heuvelland: er zijn te veel evenementen

Valkenburg. © Istock
Er zijn teveel evenementen in het Heuvelland. Dat zeggen verschillende ondernemers in de regio.
Ze reageren daarmee op uitspraken van de VVV Zuid-Limburg. Het gebied wordt jaarlijks 24 miljoen keer bezocht, veelal ook door mensen uit de directe omgeving. Volgens de VVV Zuid-Limburg gaat dat ten koste van de rust, ook voor de inwoners van het gebied. Het Heuvelland kan ten onder gaan aan zijn eigen succes, zo zei de organisatie een aantal weken geleden.

Spreiding

Een aantal ondernemers begrijpt die opmerking niet omdat de provincie, gemeentes en de VVV er juist zoveel mogelijk aan doen om toeristen te trekken. Volgens Eugene Vaessen, eigenaar van een grote horecazaak in Epen, is het niet te druk, maar zijn er vooral te veel evenementen. "Vroeger had je vijf of zes evenementen, tegenwoordig elk weekend. Dat overlapt door slechte communicatie tussen gemeentes. En dan heb je drukte op de weg." De ondernemers pleiten voor betere spreiding van de verschillende evenementen.

Belang

Collega-ondernemer Egon Loo uit Camerig wijst op het economisch belang van de toeristen voor de streek en zijn bewoners. "Veel mensen die hier wonen hebben profijt van de horeca," zegt Loo. Vaessen voegt daar aan toe: "De bakker, de slager en de groenteman zijn ook blij als ze een grote bestelling van ons krijgen. De toeleveranciers profiteren ook van de drukte."

Provincie

De provincie ziet de toeristen graag komen. "Een spreiding van de toeristen over de verschillende seizoenen zou een oplossing kunnen zijn voor de drukte," zegt gedeputeerde Eric Geurts.

Vervoer

Een van de ondernemers oppert om gratis openbaar vervoer aan te bieden, zoals dat ook gebruikelijk is in andere toeristische gebieden in bijvoorbeeld Oostenrijk. Dat zou een hoop drukte op de weg schelen. Maar gratis openbaar vervoer ziet Geurts niet direct als oplossing. "Dat zou kunnen, maar dan moeten we ook kijken hoe we dat met z'n allen kunnen betalen."