AWACS-proces: uitspraak over maximaal 12 weken

© Istock
De bestuursrechter in Maastricht doet over maximaal 12 weken uitspraak in een AWACS-zaak, aangespannen door 180 inwoners van de gemeenten Onderbanken en Brunssum.
Ze procederen tegen een besluit van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. De zaak diende donderdag,

Derde poging

Het is de derde poging om het ministerie te bewegen tot een compensatieregeling. Al twee keer eerder kreeg een bewindspersoon een tik op de vingers van de Hoge Raad na een procedure van de Vereniging Stop AWACS, maar van een regeling is het nog niet gekomen. Stop AWACS gaf de hoop op.

Gezamenlijk

Nu hebben 180 burgers gezamenlijk beroep aangetekend tegen opnieuw een negatieve beslissing van de staatssecretaris. Ze vragen 1500 euro per jaar als genoegdoening voor de overlast die ze ondervinden van de vliegtuigen van de NAVO-basis, net over de Duitse grens in Geilenkirchen.

Toelichten

Een tiental van hen kreeg donderdag spreektijd. Daarin mochten ze hun persoonlijke situatie toelichten en vertellen waarom ze vinden dat er gecompenseerd moeten worden. De rechter gaf tijdens de zitting veel ruimte aan de emoties van de ruim 30 aanwezige eisers.

Verweer

Het verweer van de zijde van het ministerie was ambtelijk. In feite komt het erop neer dat de staatssecretaris niet gaat over de vliegbewegingen van en naar de NAVO-basis. En die vliegbewegingen vormen de oorzaak van de overlast. Daarnaast doet het ministerie van Infrastructuur en Milieu er samen met Defensie alles aan om de gevolgen van de overlast te beperken.