Waterschap Limburg: extra maatregelen vanwege hoogwater

Vanwege de hoge waterstand is de demontabele dijk bij Arcen opgebouwd. © Waterschap Limburg
Het Waterschap Limburg neemt allerlei maatregelen om overlast door hoogwater te voorkomen.
Zodra het water in de Maas een afvoer van 1500 kubieke meter per seconde bereikt, wordt er ingegrepen. Dat betekent onder andere dat er pompen worden geplaatst bij de visvijver in Meers en in Vissersweert, zo meldt het waterschap.

Demontabele dijk

De afgelopen dagen werden al pompen klaargezet bij de Hemelbeek in Elsloo, de Springbeek in Venlo en bij de Kwistbeek in Baarlo. Ook bij de Wolterskamp in Blitterswijck is nu een pomp klaargezet en de demontabele dijk bij Arcen is opgebouwd.

Hoogwaterseizoen

De afvoer van de Maas schommelt woensdagmiddag rond 12:00 uur rond de 1200 kubieke meter per seconde, laat het waterschap weten. Dat is een normale stand voor het hoogwaterseizoen, aldus een woordvoerder.

Piek

Op dit moment zijn er nog geen echte problemen. Omdat er woensdag echter veel regen wordt verwacht, zijn de voorzorgsmaatregelen wel nodig. De verwachting is dat de afvoer komende vrijdag een piek bereikt van ongeveer 1650 kubieke meter per seconde.
De Maas staat hoog bij de stuw van Borgharen op 3 januari 2018. © Jean-Pierre Geussens

Wegen afgesloten

De gemeente Roermond heeft wegens de hoge waterstand van de Maas een aantal wegen afgesloten. In buurtschap De Weerd is de weg naar Marina Oolderhuuske dicht. In Asselt is de Lage Swal niet begaanbaar.