VMBO-leerlinge Romy: 'Ik moet 69 toetsen inhalen'

Leerling Romy Winants denkt dat ze door het eindexamendebacle op VMBO Maastricht flink aan de bak moet. "Ik kom tot de conclusie dat ik 69 toetsen uit het derde en vierde leerjaar niet heb gemaakt."
"Het is duidelijk dat ik dat niet binnen een weekje kan inhalen", vertelt zij in het L1-programma AvondGasten.

Per leerling
Schooldirecteur André Postema van scholenkoepel LVO kan dit aantal nog niet bevestigen, omdat de Onderwijsinspectie haar eindconclusies nog moet terugkoppelen naar de school. Dan pas wordt per leerling duidelijk hoeveel werk hij of zij moet inhalen. Postema belooft in ieder geval dat er alles aan wordt gedaan om leerlingen zoals Romy te helpen.

Maandag duidelijkheid over inhalen toetsen

VMBO'ers

Extra lessen
"Het is triest dat de schoolexamens niet zijn afgenomen. We zullen extra lessen faciliteren, waar mogelijk examens mondeling laten afleggen. Als bijvoorbeeld ergens een stage niet is gelopen, moeten we dat ook regelen. Alles is erop gericht om leerlingen zo spoedig mogelijk hun diploma te kunnen laten halen. Maar in een aantal gevallen zal het zo zijn dat iemand een heel jaar moet overdoen."
Eén tiende
Romy Winants is enorm geschrokken van de hoeveelheid werk die haar nu wacht. "Er is dus nog steeds een kans dat je uiteindelijk zakt. En dat kan op één tiende aankomen. Ik ben inmiddels aangenomen op de koksopleiding en heb daar ook al spullen voor aangeschaft. Het blijft onzeker of ik daar kan beginnen."

Werk afzeggen
"Ik heb mijn werk moeten afbellen en moeten zeggen dat ik de hele zomer niet beschikbaar ben", vertelt ze. "Ik zou onder andere gaan werken tijdens de concerten van André Rieu op het Vrijthof, maar dat is niet meer mogelijk. We zouden met vrienden een weekendje naar de Belgische kust op vakantie gaan, maar het is maar de vraag of dat door kan gaan."

Minister over

examendebacle: 'Enorme wantoestanden'

Bewoordingen
De minister haalde woensdag wederom keihard uit naar het schoolbestuur, dat 'duizenden tekortkomingen' zou hebben vertoond. Directeur Postema: "Ik schrik van alle bewoordingen over de tekortkomingen. Nee, ik heb de minister niet persoonlijk gesproken. Dat lijkt me ook niet kies; hij moet zijn werk doen, ik het mijne."

Zwarte Piet
"Ik wil de Zwarte Piet best toegeschoven krijgen, want ik ben eindverantwoordelijk", zegt hij. "Maar laat duidelijk zijn dat ik het vreselijk vind voor de leerlingen, die hier niet om gevraagd hebben." Postema kreeg de laatste dagen herhaaldelijk de vraag of hij denkt aan opstappen. "Daar ben ik niet mee bezig. Zolang men mij deze taak toevertrouwt, zal ik me inzetten voor de leerlingen."

Verwonderlijk

Ook gedeputeerde Ger Koopmans zat aan tafel tijdens AvondGasten en reageerde onthutst op de situatie bij het VMBO Maastricht. "Wat mij vooral verbaast, is dat dit zo plotsklaps komt. Blijkbaar is er de afgelopen tijd binnen de school niet met elkaar gesproken over de problemen, terwijl er blijkbaar zoveel misging. Dat vind ik nog het meest verwonderlijk."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!