CDA, SP en D66 grote winnaars, dreun voor VVD en PvdA

CDA-lijsttrekker Ger Koopmans in het provinciehuis. © MGL/Ermindo Armino
Met vrijwel alle stemmen geteld, is duidelijk dat het CDA, de SP en D66 de grote winnaars zijn van de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg.
Het CDA is de grootste geworden in onze provincie. De partij haalde 11 zetels, dat is er één meer dan vier jaar geleden.

PVV tweede
Tweede partij in Limburg is de PVV. De partij van lijsttrekker Michael Heemels verliest weliswaar een zetel maar eindigt toch nog op 9 zetels.

Naast het CDA zijn SP en D66 de grote winnaars van de avond. De SP pakt twee zetels winst en gaat van 6 naar 8. D66 verdubbelt en gaat van 2 naar 4 zetels.

Coalitiepartijen
Winnaar CDA is de enige van de drie Limburgse coalitiepartijen die een goede beurt maakt. Zowel de VVD als de PvdA verliest fors, de liberalen relatief nog het meest.

De Volkspartij Limburg met lijsttrekker Vincent Zwijnenberg en lijstduwer Jos van Rey haalde genoeg stemmen binnen voor een zetel in het Limburgs parlement.

Dieren
De Partij voor de Dieren keert na vier jaar afwezigheid terug in het Limburgs Parlement.

De zetelverdeling


* CDA 11 (10)
* PVV 9 (10)
* SP 8 (6)
* VVD 5 (8)
* PvdA 4 (6)
* D66 4 (2)
* GroenLinks 2 (3)
* 50Plus 1 (2)
* Partij vd Dieren 1 (0)
* Volkspartij Limburg 1 (0)
* Lokaal-Limburg 1 (0)
Lijsttrekker Vincent Zwijnenberg, Jos van Rey en Dré Peters van de Volkspartij Limburg. © ANP/Marcel van Hoorn
Alle uitslagen die binnen zijn kunt u vinden op onze uitslagenpagina.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!