Geheime MH17-informatie uitgelekt bij lezing op UM

De lijkwagens met stoffelijke resten van slachtoffers van vlucht MH17 arriveren in Hilversum. © ANP/Sander Koning
Een lid van het MH17-identificatieteam heeft tijdens een lezing bij de Universiteit Maastricht geheime informatie over de vliegtuigramp naar buiten gebracht.
Dat meldt RTL Nieuws.

Maastricht

De lezing werd door een studievereniging van de Universiteit Maastricht georganiseerd. De lezing was voor iedereen toegankelijk en nabestaanden wisten van niets. In totaal waren er ongeveer 150 toehoorders bij de bijeenkomst in een gebouw van de universiteit.

Foto's van lichamen

Gastspreker was patholoog-anatoom George Maat. Hij maakt deel uit van het team dat de menselijke resten van de slachtoffers van de MH17-ramp identificeert. Tijdens de lezing toonde hij onder meer foto's van verminkte lichamen en lichaamsdelen van slachtoffers van de MH17 ramp.

Identificatieproces

Maat legde tijdens de bijeenkomst uit hoe de slachtoffers van de ramp geidentificeerd werden. Hij gebruikte daarbij volgens RTL Nieuws foto's van binnen de muren van de kazerne, die voor buitenstaanders strikt geheim zijn.

Raket

De gastspreker vertelde tijdens de lezing ook over het lopende onderzoek naar de crash. Hij zei onder meer dat het vliegtuig door een raket is neergehaald, terwijl het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat dat nog onderdeel uitmaakt van het lopend onderzoek.

Verboden

De leiding van het identificatieteam laat weten dat Maat wel toestemming had om lezingen te geven aan vakgenoten. Hij had echter geen toestemming om die te geven voor andere groepen. Daarnaast mocht hij ook geen uitspraken doen over zaken die buiten zijn vakgebied liggen of onderdeel zijn van het strafrechtelijk onderzoek. Nabestaanden zijn niet geïnformeerd over het gebruik van de foto's tijdens besloten lezingen.

Positie ter discussie

Maat heeft in een verklaring inmiddels laten weten dat hij zich niet heeft gerealiseerd dat de bijeenkomst ook voor anderen dan studenten medische en forensische wetenschappen toegankelijk was. Hij heeft de nabestaanden zijn excuses aangeboden. De nabestaanden zijn op de hoogte gebracht van de lezing. Het identificatieteam laat weten dat de positie van Maat in het team op dit moment ter discussie staat.
Het is overigens niet de eerste keer dat er gevoelige MH17 informatie naar buiten komt. Eerder kwam de Heerlense politicus Frans Timmermans ook al een opspraak toen hij informatie onthulde bij Jeroen Pauw.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!