'Donders moet niet deelnemen aan Indië-herdenking'

Rianne Donders. © Eindhovens Dagblad
Burgemeester Rianne Donders van Roermond moet zaterdag niet deelnemen aan de herdenking bij het Nationaal-Indië monument. Dat vindt het Comité Stichting Nederlandse Ereschulden en een aantal andere organisaties.
Volgens de organisaties wordt het steeds duidelijker dat Nederlandse militairen zich destijds schuldig hebben gemaakt aan ernstige oorlogsmisdaden.

Onderzoek

Vorig jaar heeft de regering opdracht gegeven voor een groot onderzoek naar de gedragingen van de Nederlandse militairen in het voormalige Oost-Indië. Aanleiding was de publicatie van het boek De brandende kampongs van Generaal Spoor, van de historicus Rémy Limpach.

Oorlogsmisdaden

Volgens de historicus heeft het Nederlandse leger zich structureel schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Indonesiërs werden zonder vorm van proces doodgeschoten. Martelingen, verkrachtingen en het in brand steken van dorpen waren dagelijkse praktijk.

Beeld

De organisaties vinden daarom ook dat de het beeld van de voormalige bevelhebber generaal Spoor moet worden verwijderd bij het monument.