Vier Limburgers slachtoffer overval toeristen Zuid-Afrika

© Istock
In totaal vier Limburgers zijn slachtoffer geworden van de gewelddadige overval op een groep Nederlandse toeristen in Zuid-Afrika.
De groep van 36 mensen werd zondagavond bruut overvallen, direct na aankomst in Johannesburg.

Schrik

Een van de vier Limburgers is Stephanie Costongs. Ze komt uit Meerssen maar woont nu in Urmond. Ze reisde samen met een vriendin: "We waren met zijn allen op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip." De reizigers hebben angstige momenten beleefd: "De schrik zit er nog goed in. We willen allemaal naar huis. We zijn vooral dankbaar dat we nog leven."

'Meerssenaar slachtoffer van overval Johannesburg'

Overlevingsmodus

De bus toeristen werd klemgereden op de weg tussen het vliegveld en het hotel. Een van de overvallers reed de bus naar een stille plek. Daar werden de toeristen bedreigd en beroofd. "Ik was heel angstig, maar ook heel kalm op het moment zelf. Je gaat in de overlevingsmodus", zegt de verpleegkundige.

Rake klappen

Toen er met een vuurwapen werd gedreigd, vreesde ze even voor haar leven. "Sommigen weigerden hun spullen af te geven. Er werd veel geschreeuwd. Uiteindelijk is het gebleven bij rake klappen waarna ook deze mensen hun spullen afgaven."

Paspoort

Costongs stond zelf haar ipad, fotocamera, horloge en ringen af. "Ik heb zonder er over na te denken al mijn spullen gegeven. Wel heb ik ongezien mijn paspoort en telefoon achtergehouden." De overvallers hebben veel spullen meegenomen, maar niet alles: "Er is een aantal koffers achtergebleven in het laadruim. Die spullen worden nu gedeeld. 36 mensen die elkaar niet kennen zijn opeens heel close met elkaar."
Politie in Johannesburg © Istock

Krap

Ze heeft gelukkig steun aan een vriendin die er ook bij was. De meeste mensen in de groep waren met iemand samen: "Er was één dame die alleen reisde. In het hotel heb ik haar meteen aangeboden om bij ons te slapen. Krap in bed, maar dat maakt in deze situatie helemaal niets uit", aldus de Urmondse.

Reisorganisatie

Dinsdagmiddag vertrekken ze naar het vliegveld, dinsdagavond laat vertrekt hun vlucht naar huis. Woensdag komt de groep terug in Nederland. "De reisorganisatie Fox is heel erg betrokken en regelt alles ontzettend goed. We hebben verklaringen afgelegd aan een onderzoeksteam, er zijn mensen van de ambassade geweest en we hebben een videoconferentie met Fox in Nederland gehad. Hen valt helemaal niets te verwijten."