Aantal misdrijven in Limburg opnieuw gedaald

© iStock
Het aantal misdrijven in Limburg is opnieuw gedaald. Waren dit er in 2016 nog 63.000, in 2017 werden er 56.000 misdrijven geregistreerd. Een daling van ruim tien procent.
Dat blijkt uit cijfers van de Veiligheidsmonitor. Ook misdrijven gerelateerd aan de grensregio, als drugsoverlast en autodiefstallen, zijn gedaald.

Landelijke tendens

"De afname geldt niet alleen voor Limburg", zegt Maarten Bloem van het CBS. "In heel Nederland is deze tendens te zien. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de jeugd, die vaak bij criminaliteit betrokken is, tegenwoordig de tijd anders besteedt. Jongeren zitten vaker binnen achter de pc. Ze zijn meer bezig met social media via hun smartphone. Ook de vergrijzing zorgt voor de dalende trend."

Regionale cijfers

De gemeente Roermond heeft de meeste misdrijven per 1000 inwoners, namelijk 76,9, gevolgd door Maastricht (73) en Heerlen (67,4). Die laatste gemeente springt er dan weer bovenuit met de cijfers van verdachten die daadwerkelijk opgepakt zijn voor een misdrijf. Per 10.000 inwoners zijn er in 2017 147 verdachten aangehouden. In Roermond zijn dit er 123 per 10.000 inwoners.

Criminalitieit grensregio

In Limburg hebben mensen, net als voorgaande jaren, meer last van drugsoverlast. "Deze overlast wordt veroorzaakt door de ligging. Gebieden in de grensregio hebben hier al jaren meer last van dan gebieden elders in het land. Ook autodiefstallen komen relatief vaker voor in Limburg. Criminelen kunnen snel de grens over om uit het zicht van de politie te blijven", legt Bloem uit.

Criminaliteit online

"Criminaliteit verplaatst zich naar de digitale wereld", vertelt Bloem. Een voorbeeld ervan is koopfraude. "Spullen die online besteld en betaald zijn worden niet geleverd. Ook is er meer aangifte van ransomware, gijzelsoftware die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert. Vervolgens wordt van de gebruiker geld gevraagd om de computer weer te deblokkeren."