Waarschuwing voor huiseigenaren: check je aarding

© L1
Duizenden huishoudens in Limburg ontvangen een brief van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) en Enexis. In die brief staat dat zij niet langer meer verantwoordelijk zijn voor een goede aarding.
Huishoudens moeten vanaf nu zelf checken of hun aarding in orde is. Dat is belangrijk voor huiseigenaren, want een goede aarding voorkomt onder andere dat je onder stroom komt te staan in je eigen huis.

Oudere woningen
Jaarlijks ontvangen tussen de 6000 en 7000 huishoudens in Limburg een brief hierover. Het gaat hierbij vooral om oudere woningen, met bouwjaren tot de jaren zeventig.

Metalen aansluitleiding

Tot die tijd werden metalen waterleidingen vaak gebruikt als aardegeleider. In de afgelopen jaren zijn veel van deze leidingen vervangen door kunststofleidingen. "Waar er sprake was van een metalen aansluitleiding is het voorgekomen dat de aarding daarop was aangesloten", zegt Koen Augustijn van WML. "De huishoudens waarvan bekend is bij WML dat er in het verleden een metalen aansluitleiding lag, ontvangen daarom voor de zekerheid deze informatie." Daarnaast worden mensen ook per brief geïnformeerd op het moment dat bij hen in de straat veranderingen aangebracht worden in het leidingnet.

Risico

"Het grootste risico is dat apparaten onder stroom kunnen blijven staan", legt Marc Geelen van het bedrijf Van der Heide uit. Van der Heide voert elektrische controles en installaties uit. "Dan kunnen mensen lang onder spanning komen te staan. In het slechtste geval kan het zijn dat de aardschakelaar helemaal niet werkt en dat kan wel eens fatale gevolgen opleveren", waarschuwt Geelen. Er zijn nog jaarlijks situaties bekend dat er mensen geëlektrocuteerd worden door het niet functioneren van een aardingsinstallatie of een aardlekschakelaar.

Actie

In de brief roepen Enexis en WML gezamenlijk huiseigenaren op om de aarding van hun woning te laten controleren. "Ik denk dat maar een heel klein percentage van de mensen zich bewust is dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen elektrische installatie", stelt Geelen. De brief is dan ook alleen een advies, zo meldt het WML. "Wij zijn watermonteurs. Het is aan ons om mensen erop te wijzen dat de aarding misschien niet goed is geregeld. Het is dan aan de huiseigenaar zelf om actie te ondernemen", aldus Augustijn.

Nieuwbouw

Ondanks dat het risico vooral ligt bij oudere woningen, kunnen ook nieuwbouwwoningen niet goed geaard zijn. Benieuwd hoe het zit bij jouw woning? Laat dan een installateur de aarding controleren en zo nodig aanpassen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!