Boetes voor Solar vanwege geluidsoverlast

© Wendy Vluggen
De organisatie van Solar heeft vijf boetes ontvangen voor het overtreden van de geluidsnormen tijdens het festival.
Drie boetes zijn volgens de gemeente Roermond toe te schrijven aan overtredingen op het festivalterrein en twee aan het campingterrein. Het gaat om boetes van 2.500 euro per stuk.

Omwonenden

Volgens buurtbewoners heeft het festival de geluidsnormen echter veel vaker overschreden. Eén van de omwonenden heeft een gecertificeerd geluidsbureau ingeschakeld om het geluidsniveau tijdens het festival te onderzoeken. Uit de evaluatie blijkt dat de 'geluidsnormen soms zelfs urenlang overschreden werd zonder dat er ingegrepen werd', schrijft De Limburger.

Campingterrein

De overlast komt volgens de omwonenden vooral van het campingterrein. Hoewel de podia op dit terrein vanaf 01:00 uur één voor één moesten sluiten, nam volgens de metingen het geluidsniveau in het laatste halfuur juist alleen maar toe.

Verbeteringen

De buurt erkent volgens de krant wel dat de overlast voor de meeste omwonenden een stuk minder is geworden. Er is vooral veel verbeterd met betrekking tot verkeersoverlast, bereikbaarheid van de woningen en overlast tijdens het opbouwen en afbreken van het festival.
Vorig jaar kreeg organisator Extrema in totaal 10.000 euro aan boetes opgelegd.