Steun van provincie en gemeenten voor demonstratie Tihange

De kerncentrale in Tihange. © iStock
De demonstratie tegen de kerncentrale in Tihange kan doorgaan. De provincie en zes gemeenten hebben toegezegd de kosten voor de strenge veiligheidseisen te dekken.
Door strenge eisen voor bewegwijzering en particulieren, professionele verkeersregelaars op het Nederlandse deel van het traject, kwam de organisatie van de demonstratie voor een extra kostenpost van zo'n 60.000 euro te staan.

Brandbrief

Organisator WISE stuurde daarop een brandbrief naar de gemeente Maastricht en de provincie. Die geven daar nu gehoor aan. Samen met de gemeenten Valkenburg, Eijsden-Margraten, Vaals, Gulpen-Wittem en Heerlen zullen ze zorgen dat de kosten worden gedekt.

Lees ook: Strenge veiligheidseisen bedreigen demonstratie Tihange

© Jean-Pierre Geusens

Menselijke ketting

De demonstratie zal op 25 juni plaatsvinden. Zo'n 60.000 mensen uit België, Nederland en Duitsland vormen dan samen een lange menselijke ketting die loopt van Aken, via Maastricht en Luik, naar Tihange.

Meedoen

De organisatie van de demonstratie kan zich, dankzij de toezegging, weer volop richten op het mobiliseren van mensen. Met bussen kunnen Nederlanders vanuit vijftien steden buiten Limburg naar de demonstratie reizen. In Limburg zelf zijn ook verschillende initiatieven.
Tijdens Pinkpop riepen Jan Smeets, directeur van het festival, en gedeputeerde Daan Prevoo drie dagen lang mensen op mee te doen aan de demonstratie.