ING trekt omstreden salarisvoorstel topman Ralph Hamers in

De omstreden salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers uit Simpelveld gaat niet door.
De Raad van Commissarissen van de bank wilde zijn totale beloning met de helft verhogen naar 3 miljoen euro, maar ziet daar van af onder druk van de felle reacties die dat voorstel teweegbracht in politiek en maatschappij.
Gevoelige kwestie
"Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat", liet president-commissaris Jeroen van der Veer in een verklaring weten. Om schade voor het bedrijf te voorkomen is besloten het voorstel niet in stemming te brengen bij de komende aandeelhoudersvergadering.
Langdurige discussie
Door het voorstel niet in stemming te brengen bij de komende aandeelhoudersvergadering hoopt ING een langdurige discussie te voorkomen, omdat die de bank mogelijk schade kan berokkenen. De Raad van Commissarissen gaat terug naar de tekentafel om tot een nieuw beloningsbeleid te komen waarmee het bestuurders toch een concurrerend salaris kan bieden.
'Bescheiden' verhoging
Voor Hamers betekent een en ander dat hij het dit jaar met een 'bescheiden' loonsverhoging moet doen. Het huidige beloningsbeleid biedt ruimte voor een stijging van 2,2 procent, liet een woordvoerder desgevraagd weten. "Een nieuw voorstel waarmee zijn beloning verder kan worden opgekrikt, wordt op zijn vroegst volgend jaar behandeld op de aandeelhoudersvergadering", zei hij. Van der Veer, die vorige week nog beloofde het loonvoorstel voor de topman eind maart te komen uitleggen in de Tweede Kamer, zal er dan niet meer bij zijn. ING maakte eerder al bekend dat hij het na de komende aandeelhoudersvergadering op 23 april voor gezien houdt.
Rutte
Premier Mark Rutte vindt het 'goed' dat ING afziet van de forse loonsverhoging voor de topman. De premier had vrijdag al een duit in dat zakje gedaan toen hij Hamers' loonsverhoging 'buitensporig' noemde. Rutte zei toen ook dat overheidsmaatregelen tegen riante bankiersbeloningen onverstandig zijn. Die zouden het bankiers juist te makkelijk maken, omdat zij dan minder naar hun eigen geweten zouden luisteren en juist de grens van het toegestane zouden opzoeken.
Blij
Politieke partijen in de Tweede Kamer zijn eveneens blij dat ING afziet van de forse loonsverhoging. GroenLinks-leider Jesse Klaver, die werkt aan een wet om zulke loonsverhogingen voor bankiers te dwarsbomen, spreekt van een "belangrijke overwinning". Wel gaat GroenLinks door met de wet. "Om ook in de toekomst de buitensporige salarisverhogingen van bankiers te voorkomen."
Bedacht
Regeringspartijen CDA en D66 zijn ook content. "En terecht!" reageert D66-Kamerlid Steven van Weyenberg op Twitter. "Druk van klanten, Kamer en regering werkt." Zijn CDA-collega Erik Ronnes: "Gelukkig trekt ING bizarre loonsverhoging in. De vraag blijft wel hoe het zover heeft kunnen komen." Ronnes maakt uit de affaire op dat "de kloof tussen bankentop en maatschappij nog levensgroot" is. Hij waarschuwt dat het "laatste woord hierover nog niet gezegd" is.