Belgisch duo verdacht van brandstichting in grotten

© Manuel den Braber
Twee mannen uit Belgisch-Limburg worden verdacht van brandstichting in de grotten tussen Kanne en Maastricht.
Dat heeft korpschef Dirk Claes van het politiedistrict Bilzen-Hoeselt-Riemst bevestigd.

Twintigers

Het gaat om twee mannen van in de twintig. Het tweetal werd in de nacht van donderdag op vrijdag opgepakt en is op het politiebureau uitgebreid verhoord. Omdat er op dat moment nog te weinig bewijs was voor hun betrokkenheid bij de brand, zijn de mannen dezelfde avond weer vrijgelaten. Ze blijven echter nadrukkelijk verdachten in de zaak.

Ruzie met boer

De twee waren gezien door de eigenaar van het hooi in de grot bij Kanne. De boer kreeg ruzie met hen en haalde de politie erbij. Omdat de brandstichting zich afspeelde op Nederlands grondgebied is het onderzoek overgedragen aan de Limburgse politie. Die komt later maandag mogelijk met meer informatie.

Stank- en rookoverlast

De brand brak donderdagavond uit in 800 kuub hooi in de grotten bij Kanne. De brandweer heeft pogingen om het vuur in de grotten te blussen, gestaakt. Verdere bluspogingen bleken te gevaarlijk voor de hulpdiensten. Door de hoge temperaturen stortten er mergelstenen naar beneden.
De brandweer laat het vuur gecontroleerd uitbranden. Dat kan wel lang gaan duren. "Mensen moeten rekening houden met één of twee weken rook- en stankoverlast", waarschuwt een woordvoerder van de brandweer.