Stichting in oprichting wil onafhankelijk Born

© Erwin Minkenberg
Een aantal ontevreden inwoners van Born wil dat de oude gemeente weer onafhankelijk wordt van Sittard-Geleen.
Met een stichting in oprichting hopen de actievoerders van Born Eigen Baas het onderwerp op de agenda te krijgen. De bedoeling is om een referendum te houden over hernieuwde zelfstandigheid.
Wingewest
De oprichters, notaris Ron de Leeuw uit Born en ondernemer Piet van Meel uit Holtum, vinden dat de in 2001 gefuseerde gemeente een 'wingewest' is geworden voor Sittard. Ze wijzen daarbij onder meer naar projecten als Ligne en cultuurinstelling De Domijnen die de gemeente veel geld hebben gekost, maar vooralsnog weinig succesvol zijn.

Financiële moeilijkheden
Ook vinden ze dat Sittard-Geleen haar financiële moeilijkheden te veel aanpakt door voorzieningen weg te halen uit de dorpen, en dan met name die in de oude gemeente Born. De gemeente heeft een miljoenentekort op de begroting, en staat daarom onder toezicht van de provincie.

Sittard onder toezicht vanwege miljoenentekort

Klein begin

Een grote beweging hebben de Bornse separatisten nog niet gevormd. Een Facebookpagina die begin december is gestart, heeft pas 35 leden. Begin januari willen de onafhankelijkheidsstrijders hun beweging meer momentum geven door een officiële oprichtingsvergadering in het Gemeenschapshuis in Born.

Brabants voorbeeld

De voorstanders van zelfstandigheid zien een voorbeeld in Brabant. Daar fuseerden in 1993 Geffen, Nuland en Vinkel tot Maasdonk. Deze fusiegemeente werd twintig jaar later weer opgeheven, het grondgebied werd verdeeld tussen Oss en Den Bosch.