Abbie Chalgoum over discriminatie: 'Dat raakt me'

Abbie Chalgoum als Jezus tijdens de Passiespelen in Tegelen. © ANP
De uitkomst van een onderzoek van de Groene Amsterdammer waaruit blijkt dat mensen met een buitenlandse achternaam moeilijker aan een woning komen, is geen verrassing voor de Venlose acteur Abbie Chalgoum.
?Volgens de Groene Amsterdammer is er sprake van een 'significant verschil dat duidt op discriminatie.'

Lees ook: Abbie Chalgoum over discriminatie bij zoeken naar woning

Jezus

?Chalgoum, die eerder Jezus speelde in de Passiespelen, liep zelf tegen dezelfde grens aan bij het zoeken naar een woning in Amsterdam."Het is triest. Ik had al dertig keer gereageerd op een advertentie, maar zonder succes. Toen mijn vriendin met een Nederlandse achternaam het daarna probeerde, was het de eerste keer wel raak. Dat raakt me."

Rachid en Jaap

Voor het onderzoek reageerde het weekblad op woningadvertenties in heel Nederland onder twee verschillende namen; Rachid en Jaap. Ondanks dat Rachid iedere keer sneller reageerde dan Jaap, kreeg die laatste beduidend meer positieve respons.
Het weekblad benaderde ook makelaars om zogenaamd een huis te verhuren, maar niet aan allochtonen. Maar liefst 46 van de 50 makelaars gingen hierop in en overtreden daarmee de wet.

Solliciteren

"Ik had het tien jaar geleden al met solliciteren en nu weer met het vinden van een woning. Voor de meeste allochtonen is dit normaal", verzucht Chalgoum. "Ik heb er zelfs over nagedacht om mijn naam te veranderen. Maar dan zou ik mezelf verloochenen."