Politiek Brunssum verdeeld over fusieplannen

© Istock
Boos, berustend of voorzichtig positief: politiek Brunssum reageert verdeeld op de plannen van Provinciale Staten om de gemeente bij de fusie tussen Heerlen en Landgraaf te betrekken.
Servie L'Espoir van Progressief Akkoord Brunssum is op zijn zachtst gezegd verbijsterd. "Dit Limburgs parlement is geen volksvertegenwoordiging", zegt hij boos.

Geen vertrouwen
"Deze politieke partijen zijn voor geen cent te vertrouwen", vervolgt L'Espoir. "We hadden zwart op wit dat we niet bij de fusie betrokken worden, maar dat wordt nu geschonden. Dit is een schoffering van de democratie. We hadden in het verleden al eens comité 'Handen af van Brunssum', dat gaan we nu weer nieuw leven inblazen."

Positief
Fractievoorzitter Maurice Gordijn van het CDA is positiever gestemd over een fusie dan voorheen, net als zijn partijgenoten in provinciale staten. "We kunnen als Brunssum halsstarrig vast blijven houden aan onze principes en aan de wens om alles zelf te blijven doen, maar op termijn is dat mogelijk niet goed voor Brunssum."

Burgemeester Luc Winants van Brunssum reageerde verrast op het amendement om Brunssum bij de fusie te betrekken. Een meerderheid van de raad in Brunssum vindt dat de gemeente zelfstandig moet blijven.