Hoogleraar haalt uit naar de provincie om fusieperikelen

© Google Streetview
De hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga heeft zwaar uitgehaald naar de rol van de provincie bij de voorgenomen fusie van Heerlen en Landgraaf.
Volgens Elzinga heeft 'niet eerder een provincie het zo bont gemaakt door willens en wetens de herindelingsprocedure te negeren'.

Wild-west cultuur

De Groningse professor stelt dat de zeggenschap van de gemeente Landgraaf door de provincie willens en wetens is uitgehold omdat een gedwongen fusie al bij voorbaat vaststond. Een meerderheid van de Landgraafse politiek is tegen een herindeling met Heerlen. Elzinga pleit er daarom voor om de rechtspositie van gemeenten bij herindeling flink te versterken.'Want nu dreigt een wild-west cultuur te ontstaan waarin gemeenten zonder zeggenschap in hun bestaan worden bedreigd'.
Woensdag vindt bij de rechtbank in Maastricht de rechtszaak plaats die Landgraaf heeft aangespannen tegen de provincie. Hoogleraar Elzinga denkt dat de rechter niet kan concluderen dat het om een louter politieke kwestie gaat.
'De rechter heeft meer dan voldoende houvast om de provincie te gelasten de procedure geheel of gedeeltelijk over te doen', zo concludeert hij. Elzinga heeft zijn mening vervat in een advies dat hij heeft opgesteld op verzoek van de gemeente Landgraaf.