Onderzoeker ontwikkelt ‘per ongeluk’ seksspeeltje

© MUMC+
Seksuologe Reinhilde Melles van het Maastricht UMC+ heeft per ongeluk een sextoy ontwikkeld.
Tijdens haar onderzoek naar pijn bij vrijen bij vrouwen ontwikkelde ze de Vaginal Pressure Inducer (VPI).

Pijn bij het vrijen

De VPI is een apparaatje dat bij een vrouw wordt ingebracht en dan langzaam zal worden opgepompt. De druk in de vagina kan dan op een rustige manier worden opgevoerd. Vrouwen die lijden aan chronische genitale pijnstoornis, hebben vaak pijn bij het vrijen waardoor geslachtsgemeenschap in sommige gevallen onmogelijk is.

Seksuele opwinding

Het apparaat is bij 41 seksueel functionerende vrouwen getest terwijl ze seksuele en niet-seksuele films keken. Hierbij is vastgesteld dat het apparaat voor seksuele opwinding kan zorgen en dat tevens opwinding een positieve invloed kan hebben bij vrouwen die veel pijn ervaren bij het vrijen. Dit is mooi nieuws voor de vijftien procent van de vrouwen die lijden aan de chronische genitale pijnstoornis.

Handicap

In de toekomst hoopt de onderzoeker de VPI verder te ontwikkelen zodat dit in de toekomst thuis kan worden gebruikt als zelfhulp-instrument bij genitale pijn, of om de vagina op te rekken bij vrouwen die een vernauwde vagina hebben door medische aandoeningen/ ingrepen en bij transgenders. Ook voor mensen met een ernstige handicap zijn er mogelijkheden om met behulp van dit instrument meer te kunnen genieten van seksualiteit.
Bovendien zou de seksuologe het geen probleem vinden als het apparaat ook als seksspeeltje op de markt zal komen.