Tipgever Jos Brech: 'Hij woonde in een soort commune'

© L1/Politie
Jos Brech, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, heeft maanden in een soort commune gewoond in de omgeving van het Spaanse Castellterçol, vlakbij Barcelona.
"Hij zat in een tentje in het bos, vlakbij een huis dat al jaren wordt bezocht door meerdere mensen. Het is een soort commune, waar ik zelf ook lange tijd heb gewoond."

Politie getipt
Dat vertelt de man die de politie tipte over de verblijfplaats van Brech aan de Telegraaf. De 46-jarige Nederlander, die anoniem wil blijven, had de verdachte rond de dood van Nicky Verstappen al meerdere malen gezien en gesproken, nog voordat bekend was dat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.

Niet verwilderd

De tipgever woont in de regio van Castellterçol, waar Jos Brech zondag is aangehouden. "Ik heb hem in juli al eens gezien en gesproken, en voor het laatst begin deze maand. Hij leeft graag in de natuur, had hij me laten weten. Daarom zat hij daar", vertelt hij aan de krant. "Hij zag er netjes uit, niet verwilderd of zo. Het is verder een keurige man."

Naar gevoel

De Nederlander zegt leuk met Brech gesproken te hebben, "maar toen het nieuws over hem bekend werd, kreeg ik er een naar gevoel bij. Ik heb ook een vriend van mij zijn foto laten zien en vroeg hem: dat is toch die Hollander die we hier hebben gezien? Zeker weten, antwoordde hij."

Opgelucht

Zaterdag nam de 46-jarige man contact op met de politie en heeft hij een klein uur gesproken met een rechercheur. "Toen is mij op een gegeven moment verteld: we gaan actie ondernemen." Dat was spannend, zegt hij. Vooral omdat hij bang was dat Brech tijdig onraad zou ruiken. "Ik ben heel erg opgelucht dat hij nu is gepakt."

Jos Brech werd zondagmiddag opgepakt en zit vast in een Spaanse cel. Hij wordt op korte termijn overgeleverd aan Nederland.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!