Venlose raad stemt tegen windmolens

© iStock
Een meerderheid van de Venlose gemeenteraad heeft maandagavond tegen de komst van negen windturbines gestemd.
Volgens verschillende partijen is er niet genoeg rekening gehouden met mogelijke gezondheidsrisico's. Ook is er te weinig draagvlak onder omwonenden.

Extra raad

In Venlo was maandagavond een extra gemeenteraadsvergadering om te beslissen over het voornemen om negen windturbines te plaatsen met een minimale hoogte van 210 meter. Twee weken geleden werd een besluit hierover uitgesteld. Het college beloofde toen met een plan van aanpak te komen om meer draagvlak te creëren bij omwonenden van de windmolens.

Verzet van omwonenden

De wijkoverleggen van de stadsdelen Blerick en Boekend voerden de afgelopen maanden actie om vier van de negen windturbines af te schaffen. Ze vrezen gezondheidsklachten van ultrasoon geluid. De tegenstanders vonden gehoor bij verschillende partijen in de raad. Het plan van aanpak dat vorige week gepresenteerd was veranderde weinig aan hun standpunt. CDA, VenLokaal en Lokale Democraten wilden vanavond aanvankelijk voorstellen om een deel van de windturbines te schrappen. Wethouder Stephan Satijn liet echter weten dat minder dan negen turbines geen optie was: het was alles of niets.

Chaotische vergadering

De vergadering verliep chaotisch en moest meerdere keren geschorst worden. Verschillende fracties gaven aan dat hun partij verdeeld was over de kwestie. Uiteindelijk stemde alleen GroenLinks volmondig voor het plan. Die steun was er ook van vijf leden van het CDA, twee PvdA'ers en een raadslid van D66. VVD, VenloLokaal, Lokale Democraten, SP, vijf PvdA'ers en twee CDA'ers stemden tegen.

Met gejuich ontvangen

Van de publieke tribunes kwam een gejuich na de beslissing van de raad. Na de verkiezingen zal een nieuw college zich moeten buigen over een vervolg. Stephan Satijn waarschuwde dat initiatiefnemer Etriplus waarschijnlijk niet meer wil trekken aan het plan nu het aan steun ontbreekt.