Moord, doodslag en spookrijders: zij ontvielen ons in 2017

© iStock
In 2017 moesten we afscheid nemen van bekende en onbekende Limburgers. Slachtoffers van vreselijke ongelukken, slachtoffers van geweld en mensen die overleden na een ziektebed. Een overzicht van de doden van 2017.

De bekende Limburgers

Meerdere bekende provinciegenoten verlieten dit jaar het land der levenden.
Chriet Titulaer
Het meest markante figuur is absoluut Chriet Titulaer uit Blerick. De sterrenkundige en tv-presentator stierf eind april op 73-jarige leeftijd. De dood van de wetenschapper met zijn opvallende stem greep veel mensen aan en zorgde ervoor dat de beelden van zijn wondere wereld weer overal te zien waren.
Nol Hendriks
Textielbaas en Roda-icoon Nol Hendriks overleed eind oktober. Na een zware hersenbloeding kwam hij in het ziekenhuis terecht. Een week later overleed hij op 80-jarige leeftijd. De kapitaalkrachtige Hendriks stopte meerdere malen veel geld in zijn geliefde Roda JC. Niet voor niks was er een afscheidsdienst in het Roda-stadion en hielden fans een minuut stilte om hem te gedenken.
© L1

Spookrijdrama's

Meerdere mensen kwamen afgelopen jaar om het leven door toedoen van spookrijders.
Een gezin uit Sittard werd uit het leven gerukt nadat een Poolse vrachtwagenchauffeur op hen inreed. De familie Gooijen - vader, moeder en dochter - kwam in het Duitse Rüsselsheim om het leven toen ze in september frontaal op een spookrijder botsten. De 34-jarige Poolse chauffeur had 15 tot 20 glazen bier op.
© Etienne Zegers/Instagram
Het 22-jarige model uit Tilburg overleefde de klap niet. Op haar school werd verbijsterd gereageerd. "Inderdaad, ze was oogverblindend mooi. Maar ze was nog zoveel meer dan dat. Je wordt gemist."

Moord en doodslag

Doden door geweld waren er volop het afgelopen jaar. Meerdere keren was er sprake van een geweldsexplosie in onze provincie. Onschuldige en minder onschuldige mensen kwamen om het leven.
© Flickr/Shirley de Jong/CC BY-NC 2.0
Geweldsexplosie Blerick
Het meest opvallende is misschien wel de enorme geweldsexplosie in Blerick. In korte tijd werd het stadsdeel van Venlo meerdere keren opgeschrikt door fors geweld. Het meest in het oog springend was de moord op Ömer Köksal. Op klaarlichte dag in november werd hij op straat doodgeschoten, waarschijnlijk vanwege een drugsruzie.
Wat volgde was een explosie van geweld en onrust in Blerick. Een grote groep mensen belaagde de politie en journalisten werden aangevallen. Meerdere mensen werden vanwege dat geweld opgepakt. Ook een van de daders van de schietpartij werd aangehouden. Een ander, die na de schietpartij wist te ontkomen via een kinderdagverblijf, wordt nog altijd internationaal gezocht.

Bekijk hier ons dossier over de moord op Ömer Köksal
De verdachte van de fatale steekpartijen in Maastricht. © L1 via Whatsapp
Steekpartijen Maastricht
Maastricht werd zo aan het einde van het jaar opgeschrikt door fors geweld. Een man uit Syrië steekt twee landgenoten dood. Het drama speelt zich af in de wijk Malpertuis en in eerste instantie wordt even gevreesd voor een terroristische aanslag. Dat was het niet, maar wat wel het motief is, wordt nog altijd onderzocht.
En verder...
- In Venlo komt Gitte Leurs om het leven bij een noodlottig ongeluk tijdens de obstaclerun VenloStormt. Tijdens het afleggen van het parcours knalt er iemand op haar bij een grote glijbaan in de Maas. Ze blijft een tijdje onder water, wordt gered door duikers, maar overlijdt later in het ziekenhuis. Na onderzoek blijkt dat de veiligheid van VenloStormt in de toekomst beter moet, maar er wordt niemand vervolgd voor de dood van Gitte. Lees hier verder.
- Een lerares van het Stella Maris College in Meerssen komt om nadat ze wordt aangereden op het schoolplein. Een bestelbus raakt de vrouw bij het achteruit rijden. De vrouw kwam ongelukkig ten val en raakte zwaargewond aan haar hoofd. Veel docenten en leerlingen zagen het ongeluk voor hun ogen gebeuren. Lees hier verder.
- In november komt de 64-jarige Wim van Griensven uit Roermond in Zambia om het leven na een aanval van een olifant. Het ongeluk gebeurde tijdens een vakantie in de Maramba Livingstone Lodge. Ook een Belgische vrouw werd door de olifant gedood. Lees hier verder.
- De 15-jarige Heerlense scholier Tharukshan Selvam pleegt in januari zelfmoord. Volgens zijn familie was hij online het mikpunt van pesterijen, waarschijnlijk van medescholieren. Op de laatste dag van de kerstvakantie besluit de jongen uit het leven te stappen. Tharukshan was al bekend bij de hulpinstanties en die concluderen dat er fouten zijn gemaakt. Lees hier verder.
- De dood van het Sittardse fotomodel Ivana Smit in de laatste maand van het jaar is omgeven met vraagtekens. Op 7 december kwam ze om het leven, nadat ze van een balkon viel in de Maleisische stad Kuala Lumpur. Is er sprake van een ongeluk of heeft een Amerikaans stel met haar dood te maken? Het onderzoek is nog in volle gang. Lees hier verder.