Van Gogh vernietigde peperduur kunstwerk

Het werk van kunstenaarsduo Les Deux Garcons. © L1
Psychiatrisch centrum Vincent van Gogh in Venray heeft een kunstwerk vernietigd dat een waarde zou hebben van 35.000 euro.
Het gaat om een werk dat het kunstenaarsduo Les Deux Garcons in 2012 maakte voor de tentoonstelling Mindmap op het voormalige terrein van Vincent van Gogh.

Ode

De kunstenaars hadden voor het werk enkele tientallen vrouwenschoenen opgehangen met op de zolen nummers. Een ode aan de vrouwelijke patiënten die daar in vroeger tijden waren opgenomen en die nummers onder hun schoenen hadden.
Het kunstwerk hing in een ruimte die vroeger werd gebruikt om de hersenen van dode patiënten te onderzoeken

Afspraak

Volgens het Odapark dat de tentoonstelling organiseerde was de afspraak in 2012 dat het kunstwerk zou kunnen blijven hangen. Het Odapark wilde het werk nu gebruiken voor de nieuwe tentoonstelling Artshoes en kwam er toen achter dat het verdwenen was.
Vincent van Gogh ontkent dat er afspraken waren over het behoud van het kunstwerk schoenen. Het Odapark zou in de afgelopen 5 jaar ook nooit meer omgekeken hebben naar het werk, dat ook nog in slechte staat verkeerde.

Vraagtekens

Vincent van Gogh zet ook grote vraagtekens bij de waarde van het werk, dat volgens het Odapark 35.000 euro waard was. Beide partijen verwijten elkaar dat ze niet willen praten over het geschil.
Voor de tentoonstelling Artshoes die zaterdag opent is inmiddels een nieuwe versie van het werk gemaakt.