Jonge asielzoekers starten met training Ironman Maastricht

© iStock
Michel Deckers van TriathlonForLife gaat met vijftien sportieve en jonge asielzoekers starten met trainingen voor de Ironman van Maastricht volgend jaar.
De jongeren zijn afkomstig uit landen als Eritrea, Sudan, Gambia, Irak en Afghanistan en worden via een intensief trainingsprogramma begeleid om in 2018 deel te nemen aan de loodzware triathlon.

Uitlaatklep

Het initiatief heeft als doel om de integratie van deze groep asielzoekers te versnellen. Ook biedt het de vluchtelingen een sportieve dagbesteding. "De vluchtelingenproblematiek is ernstig en met dit initiatief wil ik deze groep asielzoekers een beetje afleiding en tevens een sportieve uitdaging bieden", vertelt initiatiefnemer Michel Deckers. "Vluchtelingen hebben vaak choquerende gebeurtenissen meegemaakt en sport is een ideale uitlaatklep om je zinnen te verzetten."

Weinig affiniteit

De groep bestaat uit vijftien asielzoekers, maar lang niet iedereen heeft affiniteit met sport. "We hebben twee zwemmers en drie fietsers. De rest heeft echter weinig affiniteit met sport. We zullen zien hoe dat gaat uitpakken."

Intensief

Vrijdag om 10:00 uur staat de eerste training op het programma; een tochtje door de binnenstad van Maastricht. Het zal de eerste van een langdurige en intensieve reeks trainingen zijn. "Om mee te doen aan de Ironman zal er veel getraind moeten worden. Zo tien tot vijftien uur per week."