Pas op voor verbranding, zonkracht is zeer sterk!

© iStock
Het wordt vandaag uitkijken met de zon. Vanaf het begin van de middag is het vrij zonnig en zeer warm. De zonkracht is zeer hoog met een waarde 8. Dit betekent: kans op verbranding.
Zonkracht 8 komt in Nederland zelden voor. Je huid verbrandt dan heel snel. Al binnen enkele minuten kleurt een onbeschermde huid rood. Oppassen dus!

Insmeren

Deze zeer hoge zonkracht wordt tussen ongeveer 11:30 uur en 15:30 uur bereikt. Ga niet onbeschermd de felle zon in. Zoek de schaduw op, draag een hoedje of petje om je hoofd en nek te beschermen en een shirtje met mouwtjes voor de bescherming van je schouders. Zonnebrandcrème is een absolute must.
© Illustratie: Meteo Limburg

Zeer warm

De temperatuur loopt zondag in de namiddag en het begin van de avond op tot zo'n 28 tot 30 graden. Er waait een matig briesje. In de avond is er kans op een bui. Maandag wordt het wat kouder, zo'n 21 graden. Daarna neemt de temperatuur volgens Meteo Limburg weer op. Bekijk de uitgebreide weersvooruitzichten.

Zonkracht

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht dat de aarde bereikt. Dit UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat. Warmte heeft geen invloed: ook op een koele zonnige dag kan de zonkracht sterk zijn. De hoeveelheid UV wordt wel bepaald door wolken, vocht of stof in de atmosfeer en door de hoeveelheid ozon.