Brunssumse kemphanen blij met nieuwe burgemeester

© Jean-Pierre Geussens
Zowel de coalitie- als de oppositiepartijen in de Brunssumse gemeenteraad zijn tevreden over de aanstelling van Gerd Leers als waarnemend burgemeester.
Beide kampen staan al geruime tijd op slechte voet met elkaar, maar ze hebben vertrouwen in Leers vanwege zijn Brunssumse achtergrond.Niet integer

De oppositiepartijen zijn verrast door het vertrek van burgemeester Luc Winants, maar snappen zijn beweegredenen wel. Volgens Winants is het gemeentebestuur niet meer integer. "Met Palmen erbij kan ik me die conclusie goed voorstellen", spreekt Servie Broers (PvdA) namens de oppositiepartijen.

In de spiegel

De coalitie vindt dat Winants ook in de spiegel moet kijken. "Jammer dat Winants de mond vol heeft van integriteit, maar geen zelfreflectie heeft. Ik kan een boekje over zijn handelen opendoen, maar daar rust geheimhouding op, dus dat doe ik maar niet", bitst Rob Dautzenberg van Lijst Borger namens de coalitie.

Geen spijt

"Nee, wij hebben geen spijt van de gang van zaken", zegt Dautzenberg in relatie tot het stemmen voor het aanblijven van Palmen, die volgens een integriteitsonderzoek een risico is voor de gemeente Brunssum. "Wij hebben andere informatie over de integriteit van Palmen en dat hebben we de gouverneur ook duidelijk gemaakt. In onze ogen zou Palmen gewoon tot aan de verkiezingen kunnen blijven. Langer blijft hij toch niet."

Theater herindeling

Servie L'Espoir, fractievoorzitter van PAK Brunssum, noemt het vertrek van Winants 'bijzonder verrassend'. "Dit had niet gehoeven, het gaat weer over hoofden van mensen heen. Ik hoor het hier via de media, vind het weer een groot theater dat herindeling heet", wijst hij op de vermeende pogingen van de provincie om Brunssum samen te voegen met Heerlen en Landgraaf.