Ziekenhuizen VieCuri en Laurentius gaan fuseren

De VieCuri-ziekenhuizen in Venlo en Venray en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond gaan fuseren. Ze willen met ingang van januari volgend jaar samengaan tot één organisatie.
Op dit moment zijn de twee ziekenhuizen in gesprek om de plannen concreet te maken. De plannen zijn deze week gepresenteerd aan de gemeentebesturen in Noord- en Midden-Limburg.

Streefdatum
"We zijn bezig met een businesscase, met gesprekken met verzekeraars, met onze medewerkers, dat soort zaken", laat woordvoerder Martijn Donders van het VieCuri weten. "Daarbij is 1 januari volgend jaar een richtdatum. We moeten bijvoorbeeld ook nog toestemming krijgen van de Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument en Markt. Die aanvragen duren maanden."

Onderzoek

Afgelopen zomer maakten de ziekenhuizen al bekend een fusie te gaan onderzoeken. Reden voor de fusie is volgens Donders om de continuïteit van de zorg in de regio te waarborgen. Ook lopen de inkomsten voor ziekenhuizen terug, terwijl de zorgkosten juist stijgen.

Personeel

De twee ziekenhuizen hopen dat het met een fusie makkelijk wordt om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Donders: "Het gaat dan niet alleen om artsen of gespecialiseerde verpleegkundigen, maar ook om ICT'ers en ander gekwalificeerd personeel. Die worden nu veel te vaak weggekaapt door grote ziekenhuizen in Nijmegen, Eindhoven, Maastricht of Heerlen. Met een grote organisatie hopen we aantrekkelijker te zijn voor zulke mensen. Het verbetert onze concurrentiepositie."

Financiën

Onderdeel van de besprekingen zijn ook de financiën bij de twee organisaties. Daarmee wil het nieuwe fusieziekenhuis zoveel mogelijk voorkomen dat het alsnog voor financiële verrassingen komt te staan. Dat laatste was het geval toen het Atrium ziekenhuis in Heerlen fuseerde met het Orbis Medisch Centrum in Geleen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!