Faalangst-examen populair bij Beeselse rijlessers

© Istock
De angstigste rijlessers van Limburg lijken in Beesel te wonen.
Die conclusie zou je kunnen trekken uit het aantal faalangst-rijexamens dat daar vorig jaar werd afgenomen.

Time-out
Van de ruim 300 mensen die in 2017 in Beesel hun rijexamen aanvroegen, wilden er 39 zo'n speciale laatste rijproef. Dat komt neer op 12,5 procent, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR). Bij zo'n faalangst-examen krijgt de kandidaat meer tijd, de mogelijkheid om een time-out aan te vragen en een examinator die speciaal is getraind om mensen met faalangst gerust te stellen.

Extra begrip

Andere Limburgse gemeenten waar vaak om zo'n examen wordt gevraagd zijn Vaals (10,8 procent) en Echt-Susteren (10,4 procent). In Maasgouw (3,1 procent) en Roerdalen (3,4 procent) is juist weinig behoefte aan een rijexamen waarbij de examinator extra begrip toont voor de zenuwen van de kandidaat.

Brabant

In heel Nederland werden vorig jaar zo'n 25.000 faalangst-examens verreden, op ruim 400.000 rijexamens. Vooral in Brabant wordt vaak gekozen voor het faalangst-examen, waarschijnlijk omdat het CBR in Eindhoven in 2009 begon met de alternatieve manier van afrijden. Volgens het CBR is de populariteit van het faalangst-examen ook vooral te danken aan geslaagden die het hun vrienden en vriendinnen aanraden om op die meer ontspannen manier hun roze kaartje binnen te halen.

Het CBR benadrukt overigens dat het faalangst-examen niet gemakkelijker is dan op de normale manier afrijden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!