Kerkrade verhoogt potje voor zorg met een miljoen

De gemeente Kerkrade verhoogt het risicofonds voor de decentralisatie van de zorg van 9 naar 10 miljoen euro.
Het potje is bedoeld om eventuele tekorten bij de uitvoering van de zorg voor jongeren, ouderen en gehandicapten op te vangen, zegt wethouder Dion Schneider.
Efficiënter
Het extra miljoen is vrijgemaakt door de uitgaven van de gemeente nog eens kritisch te bekijken, legt Schneider uit: "We hebben er niet voor gekozen om over de hele linie extra bezuinigingen op te leggen, maar gekeken waar we geld kunnen besparen door nog efficiënter te gaan werken."
Schoolzwemmen
Als voorbeeld noemt Schneider de nieuwe aanpak van het schoolzwemmen, waarmee de gemeenteraad gisteravond unaniem heeft ingestemd. Zwemles wordt niet langer georganiseerd via de scholen, die dat zelf al jaren als een belasting zagen, maar rechtstreeks via de ouders: zij kunnen individueel subsidie krijgen.
Besparing
Op die manier blijft het zwemonderwijs in Kerkrade ook de komende jaren in stand, constateert Schneider. Omdat veel kinderen hun zwemdiploma al hebben, levert die nieuwe aanpak de gemeente niettemin een structurele besparing op.
8 miljoen opzij
Door de hele begroting door te pluizen, heeft Schneider een bedrag van bijna 8 miljoen euro opzij kunnen leggen. Daarmee wordt allereerst het tekort dat werd voorzien voor de jaren 2016 en 2017 - 2,6 miljoen euro - opgevangen.
Ook gaat daarvan een miljoen extra in het reservepotje voor de zorg.
Nieuw beleid
Het betekent dat ongeveer 4 miljoen euro overblijft voor nieuw beleid. "Bij het aantreden van de nieuwe coalitie, een jaar geleden, hebben we afgesproken dat we de komende jaren niet alleen op de winkel passen, maar dat we ook ontwikkelingen in gang willen zetten", zegt Schneider.
Stadsvernieuwing
Van die 4 miljoen gaat bijna de helft naar de herinrichting van de gemeentewerf aan de Hammolenweg. Verder is 1,2 miljoen euro opzijgelegd voor extra onderhoud aan wegen en vier ton voor het beheer van gemeentelijke gebouwen. Twee ton gaat naar stadsvernieuwing.
Lasten niet omhoog
Omdat het geld uit de gewone begroting komt, hoeft Kerkrade de reserves niet aan te spreken. "We kunnen nog steeds tegen een stootje", stelt Schneider vast, "zodat we de lasten voor onze inwoners niet extra hoeven te verhogen." Vooral dat laatste stelt hem tevreden, benadrukt hij.