Dit zijn de grootste criminelen van Limburg

© iStock
Klaas Bruinsma en Willem Holleeder voeren de lijst van de 100 grootste criminelen van Nederland en België aan, maar ook Limburg is zes keer vertegenwoordigd in de lijst van Crimesite.
De grootste Limburgse crimineel aller tijden is volgens het boekwerk Frans Hooijmaijers. Hij laat bekende namen als Mohammed Bouyeri (moordenaar Theo van Gogh) en Willem Endstra achter zich.

Broeder des Doods

Hooijmaijers staat op nummer zeventien. De man met bijnamen als 'de spuitreus' en de 'Broeders des Doods'. In totaal werd de Kerkradenaar verdacht van 259 moorden tussen 1970 en 1975, hij bekende er vijftien, trok die bekentenis later weer in en werd uiteindelijk veroordeeld voor vijf moorden. Hij zou die moorden gepleegd hebben als verpleger in de Lückerheidekliniek in Kerkrade. Tijdens zijn carriere stierven er 325 patienten op afdeling De Nachtegaal waar hij werkzaam was. In 259 gevallen zijn er ernstige twijfels over de exacte doordsoorzaak, 112 waren er ronduit verdacht. Volgens Crimesite kon de Limburger wel eens 'de grootste seriemoordenaar van Nederland ooit' zijn.

Nr. 19: Frenky P.

Nog nipt in de top 20 vinden we een Noord-Limburger. Frenky P. (op nummer 19) uit Venlo, beter bekend als de grote man achter de Bende van Venlo. Hoeveel moorden de Bende tussen 1993 en 1994 nu precies op haar geweten heeft, zal vermoedelijk wel altijd een raadsel blijven. Feit is dat Frenky P. in vier gevallen schuldig werd bevonden aan moord en in drie gevallen aan doodslag. Het gevolg: een levenslange gevangenisstraf.

Bende van Venlo

P. is niet het enige Bende van Venlo-lid dat we in de top 100 terugvinden. Zijn onafscheidelijke maatje Sanny P. staat wel flink lager in de rangorde en moet het doen met 79e plek in de top 100. Betrokkenheid bij zes moorden en een ontvoering tussen 1993 en 1994 zorgen er voor dat Sanny met tien jaar cel en tbs naar buiten wandelt. Daar waar zijn boezemvriend van destijds de rest van zijn leven vastzit, is Sanny al weer enkele jaren vrij man.

Huis in brand

Tussen de twee Bende van Venlo-leden in vinden we de vierde Limburger. Peter G. uit Roermond die in 2002 dronken thuis komt en na een fikse ruzie met zijn vrouw in totaal elf keer naar alarmcentrale belt. Steeds weer dreigend dat hij iets gaat doen. G. staat dan al drie jaar bekend als melder van loos alarm, maar dit keer is het wel goed mis. G. steekt zijn huis in brand waarbij de zes aanwezige kinderen omkomen in de vuurzee. De Roermondenaar wordt uiteindelijk veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs.

Oud-commando

Ook in de lijst: Paul S. van W. De Kerkradenaar die op plek 53 in de top 100 van grootste criminelen van Nederland en België staat. De reden zijn vier doden in Kerkrade in 2003 als gevolg van een ruzie in de relationale sfeer. Het gaat om de ex-vrouw van Paul, haar broer en ouders. Zijn ex, haar broer en moeder werden in het eigen huis in koelen bloede neergeschoten met een schot door het hoofd. De voormalige schoonvader even later aan de balie in Spike's Training Centre in Kerkrade. Het vonnis van de rechtbank: 20 jaar cel plus tbs met dwangverpleging.

Maffiaburgemeester

Tot slot nog een Venlonaar. Na Frenky P. en Sanny P. is daar Hacibey K. op nummer 94. Ook lid van de Bende van Venlo met volgens de schrijvers de bijnaam 'de maffiaburgemeester van Venlo'. K. werd uiteindelijk veroordeeld tot vijftien jaar cel omdat hij in 1993 de moord op drie Turkse slachtoffers organiseerde. De uitspraak zorgde voor veel tumult omdat familieleden van K. schoenen en cosmetica naar de rechters gooiden.

Hoe gekozen?

De Crime top 100 is samengesteld door een groep misdaadjournalisten. Zij bekeken rechterlijke uitspraken en politiedossiers en raadpleegden collega's en wetenschappers om de top-100 samen te stellen. Het boek de Crime top 100 is hier te verkrijgen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!