Verdrag van Maastricht krijgt Europees Erfgoedlabel

Burgemeester Penn tijdens Europe Calling, 25 jaar Verdrag van Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Een onafhankelijke jury heeft bepaald dat het Verdrag van Maastricht een Europees Erfgoedlabel krijgt. Begin volgend jaar wordt de voordracht officieel bekrachtigd door de Europese Commissie.
De ministerraad besloot in maart het Verdrag uit 1992 voor te dragen voor het Europese keurmerk.

Keurmerk
Dat wordt toegekend aan locaties die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Ook moeten die plekken educatieve activiteiten organiseren die vooral op jongeren zijn gericht.

Euro
Met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in het gouvernement werd de Euro een feit en kreeg het Europees Parlement wetgevende macht. Gouverneur Theo Bovens noemt de toekenning van het Europees Erfgoedlabel een 'zeer bijzondere eer en een fantastische afronding van alle activiteiten rondom het 25-jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht'.

Symbool
Minister Ingrid van Engelshoven van cultuur zegt de erkenning 'mooi' te vinden. Volgens de minister staat de plek van het Verdrag symbool voor het belang van de Europese eenwording. "Het is belangrijk dat de huidige en toekomstige generaties leren over de geschiedenis en de toekomst van Europa", zo vindt de minister.