Leegloop docenten en leerlingen dreigt na examendebacle

© Jean-Pierre Geusens
Leraren en leerlingen dreigen het VMBO-onderwijs in Maastricht massaal de rug toe te keren. Volgens Ingeborg Dijkstra, pedagoog en onderwijskundige, krijgt ze deze signalen binnen van verschillende kanten.
Ook ouders die hun kind voor het eerste jaar hebben ingeschreven twijfelen volgens de pedagoge. Dat vertelde ze in L1-radioprogramma De Stemming.

Weinig alternatieven
Het VMBO Maastricht heeft twee vestigingen, het voormalige Porta Mosana en Sint-Maartenscollege. De school is onderdeel van onderwijskoepel LVO. Leerlingen die vmbo tl volgen, kunnen daarvoor nog terecht bij het Bonnefantencollege in Maastricht. Voor andere richtingen in het vmbo-onderwijs zouden zij dan naar Gulpen of Valkenburg moeten gaan.
Inmiddels komt er een lobby richting Den Haag op gang met als inzet het terugdraaien van het besluit om de examens ongeldig te verklaren. Onderwijswethouder Bert Jongen van Maastricht hoopt dat ook onderwijsminister Arie Slob inziet dat 354 leerlingen niet de dupe mogen worden van een falende onderwijsstichting.

Timing

Volgens Jongen waren er in 2016 al aanwijzingen dat het de verkeerde kant op ging in Maastricht. Hij vraagt zich af waarom de inspectie nu pas gedegen onderzoek heeft gedaan. "Vooral de timing kon niet slechter. Als het onderzoek een week later was geweest hadden de kinderen hun diploma gehad en waren de examens gewoon geldig."
De zaak komt dinsdag aan de orde in de Tweede Kamer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!