Motorclub Bandidos per direct verboden door de rechter

© Archief L1
Motorclub Bandidos wordt per direct verboden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten.
De rechtbank heeft een afweging gemaakt in het gevaar voor de openbare orde en recht op vereniging. Volgens de rechter is het gevaar zo groot, dat de club verboden moet worden.

In gevaar
De rechtbank zegt dat Bandidos één organisatie is die wereldwijd naar buiten treedt onder dezelfde naam en met dezelfde clubkleding. De rechtbank zegt dat het geweld van de motorclub andere personen binnen en buiten de club in gevaar brengt. Volgens de rechtbank is er duidelijk sprake van een vereniging. "De individuele gedragingen zijn aan de Bandidos te linken door de sfeer van geweld binnen die club", aldus de rechter.

Prostitutie

Het Openbaar Ministerie (OM) had om het verbod gevraagd. De motorclub zou zich volgens justitie bezighouden met drugshandel, prostitutie en wapenhandel.
Bandidos, waarvan de belangrijkste afdeling in Sittard zit, is volgens justitie een bedreiging voor de openbare orde en zal dat blijven als er niet wordt ingegrepen. "Het geweld zit diep verankerd in de club", zei justitie tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.Uiterst middel

"Dit verbod is een uiterste middel, maar volgens de rechter is het dus wel rechtvaardig in dit geval", vertelt L1-verslaggever Thomas Kusters. "De rechtbank noemde de Sittardse afdeling de belangrijkste binnen Bandidos Holland. President Harrie Ramakers uit Nieuwstadt stuurt ook de andere afdelingen in Nederland aan, zo zei de rechter."
Justitie en de overheid willen niet alleen een verbod op Bandidos. Ook Satudarah en No Surrender moeten verboden worden. "Deze uitspraak maakt zo'n verbod op andere motorclubs heel wat makkelijker, maar dan zal justitie wel moeten aantonen dat gedragingen van leden van die club een gevaar zijn voor de samenleving en de openbare orde", aldus verslaggever Thomas Kusters.
Horeca
Volgens de burgemeester van Sittard, Sjraar Cox, is een verbod alleen niet de oplossing. Hij denkt niet dat individuele leden hun activiteiten staken nu de club is verboden. Er zijn op dit moment wel goede afspraken met de horeca-ondernemers in de gemeente over hoe om te gaan met leden van de motorclubs. "Burgers, maar ook de ondernemers moeten zich veilig voelen en iedereen moet een drankje kunnen drinken zonder om te hoeven kijken of er een motorclub is."

Dossier
Meer over de Bandidos op L1.nl

Hoger beroep

De advocaat van Bandidos meent dat een verbod inbreuk maakt 'op het fundamentele recht op vereniging'. Hij noemt de kans dat hij in beroep gaat heel groot. Het OM onderzoekt ook de mogelijkheden om motorclubs No Surrender en Satudarah te verbieden.