CDA Limburg ziet niks in uitzetten otters

© iStock
Het CDA in het Limburgs Parlement ziet niks in het uitzetten van otters in Limburg.
In een statencommissie keerde CDA-statenlid Rudy Tegels zich tegen het plan om otters te vangen in Hongarije en Oostenrijk 'in hun natuurlijke omgeving' en ze vervolgens te plaatsen in Limburg. "We moeten ons plezier niet voorop stellen maar het welzijn van de otter", zo vindt Tegels. Volgens hem is het beter dat de otter op een natuurlijke wijze naar Limburg komt. Als we een paar jaar wachten, gebeurt dat ook , zo denkt hij.

Vergunning

Maar volgens Gijs Kurstjens van natuurorganisatie Ark Natuurontwikkeling gaat dat veel te lang duren. Het uitzetten van otters is juist nodig om te zorgen dat er een duurzame otterpopulatie ontstaat in Nederland en Limburg. Het Rijk heeft daarvoor ook een vergunning verleend, aldus Kurstjens. Ark zorgt voor de uitvoering. Hij stelt verder dat de otter het symbool is van de inspanning die is geleverd om de waterkwaliteit te verbeteren. Daarom is het een 'plicht' hem uit te zetten want eerder is de otter door de mens eigenlijk uitgeroeid doordat we heel slecht voor onze wateren hebben gezorgd, aldus Kurstjens.

25 otters

Het is de bedoeling dat mogelijk al dit najaar al 25 otters worden uitgezet in Midden-Limburg. Op 6 oktober wordt in een statencommissie duidelijk of er een politieke meerderheid is voor het otterbeheerplan in Limburg.