Agent veroordeeld voor schieten op drugsrunners

© iStock
Een agent is dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van tachtig uur, omdat hij bij een arrestatie in Maastricht op twee drugsrunners heeft geschoten.
Het incident vond plaats in de Javastraat, op 3 mei 2015. De drugsrunners probeerden de politie te ontvluchten, waarop de agent het vuur opende. Hij schoot echter niet in de banden, maar door de ramen van de vluchtauto.Poging tot doodslag

Het Openbaar Ministerie had eerder een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden geëist. Ook wilde justitie een taakstraf van 240 uur voor de agent. De rechter vindt dat echter te gortig. ?"De verdachte is een professional met een zwaar en gevaarlijk beroep ten dienste van de samenleving, van wie niet gebleken is dat hij bewust de grenzen van zijn professionaliteit opzoekt of overtreedt."


Dreigend gedrag

De rechter houdt ook rekening met het 'dreigende gedrag' van de drugsrunners. "Die koste wat kost wilden ontkomen. Dat gevaar was, achteraf bezien, niet zo groot, maar werd op dat moment wel zo ervaren en dat is begrijpelijk. Het disculpeert hem echter niet. Door hem is de veiligheid van mens en maatschappij niet alleen gediend, maar ook geschaad." Een voorwaardelijke taakstraf is daarom meer op zijn plaats, stelt de rechter.


Juiste verdenking

Overigens is volgens de rechtbank bewezen dat de drugsrunners daadwerkelijk strafbare feiten pleegden. "Dat is voor het beoordelen van het bewijs en de rechtmatigheid van het optreden van de verdachte niet relevant, maar geeft wel aan dat de verdachte en zijn collega juist zaten met hun verdenking."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!