Monumentale begraafplaats krijgt herdenkingsbos

© Jean-Pierre Geusens
Het Maastrichtse stadsbestuur gaat bijna een miljoen euro uittrekken voor het opknappen van de monumentale begraafplaats aan de Tongerseweg.
Het grootste deel van het geld wordt gebruikt voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Aan de begraafplaats worden bovendien meer mogelijkheden voor rouw en gedenken toegevoegd, zoals een herdenkingsbos.

Opknapbeurt

Zo worden de paden geasfalteerd, wordt er extra gras gezaaid, versleten meubilair wordt vervangen en er komen vijf extra watertappunten. Daarnaast worden enkele bomen en hagen vervangen. In totaal gaat dit 620.000 euro kosten.
Uitbreiding
De begraafplaats is een zorgenkindje voor de stadskas, omdat traditionele begrafenissen sterk teruglopen. Er wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor crematie. Daarom wordt op de begraafplaats ook de strooiweide uitgebreid en komt er ruimte voor asbijzettingen.
Mogelijkheden
De begraafplaats moet de komende vijf jaar omgebouwd worden tot een multifunctioneel rouw- en gedenkpark, waar ook ruimte zal zijn voor gepaste culturele activiteiten en kunst. Er komt een herdenkingsbos, de Islamitische begraafplaats wordt uitgebreid en er komt plek voor graven voor de in Maastricht gevestigde Armeens gemeenschap.
Het hele project gaat zo'n 955.000 euro kosten.